CSEC lanserar självladdande spårsändare för hund – Spåra HundIoT-bolaget C Security Systems lanserar en självladdande GPS-tracker för hundar under första kvartalet 2022. Produkten har utvecklats i samarbete med det svenska innovationsbolaget Exeger som utvecklar och producerar den unika solcellsteknologin Powerfoyle.


CSEC har tagit fram en hundsele för mellanstora till stora hundar med integrerad Spåratracker och solcell som ger trackern evigt liv. Selen går runt hundens bringa och har en gördel som går runt bröstkorgen. Spårsändare och solcell är placerade på hundens rygg för att optimera mottagningen av GPS-signalerna, maximera solcellsladdningen och vara bekväm för hunden. Kopplet fästs i en metallring på selen.
GPS-teknik har länge använts för att skydda och övervaka hundar och det finns flera produkter på marknaden. Gemensamt för alla är att de behöver laddas så gott som dagligen för att fungera.
− Men med Spåra hund slipper hundägare i normalfallet att tänka på att ladda trackern, säger Johan Backer, Chief Product Officer och projektansvarig för Spåra Hund. Om det värsta skulle hända och hunden är borta under lång tid kan oron minimeras eftersom batteriet helt enkelt självladdar. Men också att det är en fullservice-tjänst där allt ingår – fri uppkoppling, fria uppdateringar och support – under de antal år som kunden väljer.
− Ja, om man bor i exempelvis Kiruna måste man ibland förstärka med att ladda manuellt under vinterhalvåret, menar Johan, men på sydligare breddgrader laddar den sig själv. Det fina är att solcellen egentligen är en ljus-cell och laddas av allt slags ljus – även dagsljus och ljus från vanlig belysning. Om man ser till att förvara den under en lampa när den inte används så suger den åt sig energi ändå.
− Förutom solcellsladdning använder vi en teknik som innebär att produkten blir väldigt prisvärd, säger Jacob Lundberg, vd för CSEC. Vi bakar in allt i priset och uppkopplingskostnaden blir lägsta möjliga för slutkund. Dessutom slipper de teckna separat avtal med en mobiloperatör.
− Affärsmodellen förenar det bästa av två världar; direkt betalning och återkommande intäkter. Vi får betalt för både hårdvara och service. Vår strategi är att bygga en kundbas och säkra återkommande service-intäkter med en hög marginal.

Pettech och humanisering av djur

I pandemins fotspår, eller tass-spår, har husdjursmarknaden exploderat. I Sverige har antalet registrerade hundar gått från knappt 5000 nyregistreringar 2019 till drygt 6000 per månad 2020. Antalet hundägare i Sverige var vid årsskiftet 2020/2021 närmare en miljon. CSEC lanserar Spåra Hund i Sverige först och efterhand på den europeiska marknaden. I Europa har var femte hushåll hund och det finns totalt över 87 miljoner hundar.
– Vår näst vanligaste fråga i supporten är när vi ska lansera en tracker för hund, berättar Sandra Backman, Operations Manager, på CSEC. Alla som har en hund och använder en tracker vet ju vid det här laget vad grundproblemet är: hur irriterande och osäkert det är att behöva ladda och komma ihåg att ladda.

I kölvattnet av pandemin har pet-tech-industrin växt sig allt starkare. Det vill säga tekniska produkter och tjänster som utformas för att skapa bättre hälsa och välbefinnande för husdjur och inkluderar allt från mobila husdjurs-appar till e-handel och online-tjänster för husdjur. Det här är en naturlig utveckling av humaniseringen av husdjur där de nya generationerna husdjursägare allt mer naturligt räknar husdjuren som familj. Pettech industrin omsatte 2020 5,5 miljarder USD år 2020 och förväntas öka med 22% till och med 2027*.

– CSEC har, i likhet med de flesta i tech-branschen, drabbats av komponentbrist och förseningar, menar Jacob Lundberg. Det har påverkat tidsplanen för Spåra Hund. Men nu, när vi börjar komma ut på andra sidan av pandemin, har vår marknad blivit större med många fler hundar. Vi planerar för lanseringen under första kvartalet nästa år och kommer att ta in förbeställningar en månad före säljstart.

*Pet Tech Market Report Coverage, May 2021, Global Markets insight

Fler nyheter